Güç Elektroniği ve Fotovoltaik Laboratuvarı, üniversitemizde, kamu kuruluşlarında ve sanayide çalışan araştırmacılar için modern test ve analiz cihazlarının yer aldığı özellikle Fotovoltaik panel, DC-DC (Converter)Çevirici, Şebeke bağlantılı ve bağlantısız(On-grid/Off-grisd) DC-AC (Inverter) Evirici, Maksimum Güç Noktası Takip(MPPT-Maximum Power Point Tracker) sistemleri, Uzaktan izleme-kontrol sistemleri ve akıllı şebekeler konularının ele alındığı bir bilimsel araştırma ve ölçüm laboratuvarıdır. Ulusal ve uluslararası kriterlere uygun araştırma ve ölçümleri gerçekleştirmek üzere yapılandırılması ve belgelendirilmesi planlanan laboratuvarımız, Teknokent ve üniversite yapısı ile kaynaşarak üniversitemizin ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini arttırmayı, özel ve kamu kuruluşlarının araştırma olanaklarını geliştirmeyi hedeflemektedir.

GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi’nde bulunan Güç Elektroniği ve Fotovoltaik Laboratuvarı, 300 m2 alanda 4 bölmeli olarak tasarlanmıştır. Laboratuvar genel itibariyle Güneş Enerjisi Santrallerinde kullanılan elektronik devrelerin tasarım, geliştirme ve performans testlerinin yapılabileceği, uzaktan izleme ve kontrol sistemlerinin de geliştirildiği  alt yapı ve test düzeneklerine sahip olacaktır.

Laboratuvar sorumlu personelleri; Dr. Öğretim Üyesi Nurettin BEŞLİ, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Hadi SUZER,  ve Dr. Öğretim Üyesi Abdülkadir GÜMÜŞÇÜ ’ dur.

Laboratuvarımızda genel olarak; Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrallerinde kullanılan Fotovoltaik Paneller,  Inverterler ve diğer elektriksel komponentlerin testleri ve Güneş Enerjisi Santrallerinde ve Elektrik Şebekesi tarafında oluşan elektriksel etkilerin incelenmesi amaçlı laboratuvar alt yapısı oluşturulmak amaçlanmaktadır.

Bölgemizde artan Güneş Enerjisi Santrali kurulumlarıyla beraber, süreç içinde Santrallerin performansı arttıracak hususlar veya oluşabilecek sorunları önlemeye yönelik ciddi adımlar atılması önem arz etmektedir. Bu anlamda GAPYENEV Güç Elektroniği ve Fotovoltaik Laboratuvarı, ciddi bir laboratuvar alt yapısı ve ölçüm hizmeti imkanı sağlayacaktır.

Laboratuvar bünyesinde yapılacak inverter test düzeneği alt yapısı ile EN 50530 Standartına göre test yapılması ve bu alanda akredite olmak planlanmaktadır.

Laboratuvar Sorumlusu

Dr. Öğretim Üyesi Nurettin BEŞLİ