Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilerek 2011 yılı yatırım programına alınan GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği AR-GE Merkezi Projesinde; başta GAP-BKİ Başkanlığı olmak üzere Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Şanlıurfa Belediye, Şanlıurfa Valiliği ve Dicle Kalkınma Ajansı, destekleyen kuruluşlar olarak yer almaktadır. GAPYENEV merkezindeki temel aktiviteler; Araştırma programları enerji ve çevre sorunlarına en ileri düzeyde çözüm oluşturulacak şekilde düzenlenmiştir. Merkezin ulusal ve uluslararası uzmanlar tarafından oluşturulacak eğitim ve yetiştirme programları sadece lisans ve lisansüstü öğrencilere değil aynı zamanda endüstri ve halkın değişik kesimlerine de açıktır. Teknoloji transferi ve politika geliştirme çalışmaları ise ulusal ve bölgesel dinamiklerin ağırlıklı olarak içerisinde bulunduğu bir işbirliği çerçevesinde, uluslararası pazar ve politika modelleri göz önünde bulunarak geliştirir.

Merkezin amacı, GAP Bölgesinde bulunan tüm üniversite, sanayi, kamu ve özel kuruluşlar ile potansiyel girişimcilerin yararlanabileceği bir ‘Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi’ altyapısı kurmaktır. Nitelikli eğitim imkanlarının, yeni teknolojik buluşlara destek verecek, bölgeye yeni yatırımları cazip kılacak, ulusal ve uluslararası firmalar ile araştırma merkezleri arasında işbirliği fırsatları yaratacak merkez vasıtasıyla, bölgenin zengin yenilenebilir enerji potansiyeli ve enerji verimliliği olanakları bölge için önemli bir fırsata dönüşüyor.