“Cumhuriyet’in 100. Yılında Uluslararası Diyarbakır’ın Gelecek Tasavvuru Kongresi” 16–18 Şubat 2024 tarihlerinde Dicle Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, Yenişehir Kaymakamlığı, Yenişehir Belediyesi ve İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi iş birliğiyle gerçekleştirilen kongrenin açılışı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Diclee üniversitesi kongre merkezinde düzenlenen kongreye eski Tarım Bakanı Dr. M. Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikçi, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı. Diyarbakır’ın geleceğinin ele alındığı kongrede farklı bilim alanlarında 250 adet bildiri sunuldu. Kongrede, Yeşil dönüşümün ele alındığı enerji oturumlarında Harran Üniversitesi GAPYENEV merkezi uzmanları 3 adet bildiri sundular.

1-Endüstrinin Yeşil Dönüşümünde Yoğunlaştırıcı Güneş Teknolojilerinin Kullanımı: Diyarbakır Örneği
Prof. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR-Dr. Öğr.Üyesi Yusuf IŞIKER-Öğt. Gör. Mehmet Akif İLKHAN
2- İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Bağlamında Diyarbakır İli Karbon Ayak İzinin Hesaplanması
Bülent ÖRER-Prof. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR- Öğt. Gör. Mehmet Akif İLKHAN